Børnespor i land og by – arkitektur og byplanlægning i børnehøjde 2025/26

Hvad betyder vores omgivelser for vores liv? Hvem har bestemt, hvordan den verden, vi hver dag bevæger os i, bor i og leger i skal se ud? Bliver der tænkt på børnene? Og har børnene noget at skulle have sagt?

I forløbet: “Arkitektur og byplanlægning i børnehøjde” er det den slags spørgsmål vi stiller – og den slags spørgsmål, eleverne får lov at give deres egne svar på.

Indhold

Forløbet er bygget op om arkitekturbrætspillet arki_nopoly, der sætter rammerne for at eleverne selv kan følge deres projekt fra undersøgelse til idé. Det består af to lektioners forberedelse og et besøg på skolen (seks lektioner) dagen efter.

Dagen før besøget på skolen afholder arki_lab et online møde på to lektioner med værktøjet Miro, som skal introducere eleverne til arkitektur og byplanlægning. Miro er et kreativt værktøjsprogram, hvor eleverne skal placere genkendelige fikspunkter i deres lokalområde på et kort. Sammen med underviser fra arki_lab skal de kigge på forskellige byrum og rangere dem ud fra forskellige parametre: hvilket sted kan du bedst lide? Er der steder, der er sjovere eller mere trygge end andre? Hvad tror du, din farmor ville synes? Forberedelsen skal gøre eleverne vante med værktøjet Miro og med at forholde sig nysgerrigt og kreativt til deres omgivelser. Som forberedelse til besøget på skolen opfordres eleverne også til at lægge mærke til og fotografere deres omgivelser.

Besøget på skolen består af tre tre faser: Opdag, Drøm og Design.

Opdag (2 lektioner)
Først skal klassen ud på felttur sammen med underviser fra arki_lab og deres egen klasselærer. Her skal de lægge mærke til, hvordan deres omgivelser har indflydelse på, hvor der er rart og sjovt at være, og hvor der er trygt at færdes. Det kan være hvor der er grønt, hvor der er smukt, hvor der er larmende, hvor der er fredeligt eller hvor der er hyggeligt.

Drøm (2 lektioner)
På baggrund af opdag-fasen skal eleverne kortlægge deres egen hverdag: deres skolevej, deres fritidsaktiviteter og vejen derhen. De skal kortlægge de steder de godt kan lide og de steder de ikke kan lide, og de skal forklare deres oplevelser.

Eleverne skal også at forestille sig, hvad der kunne være anderledes. Hvad kunne eleverne godt tænke sig, at forbedre? Hvad, vil de gerne passe på? Idéudviklingen foregår som en brainstorm, hvor der skal være plads til at tænke stort. Selvom brainstormen skal forholde sig til kortlægningen og feltturen, er fokus her på at drømme. arki_lab støtter eleverne i at brainstorme på baggrund af inspirationskataloger.

Design (2 lektioner)
Til sidst skal eleverne selv udvikle forslag til forbedringer. På baggrund af brainstormen skal de nu udvælge og en idé og videreudvikle den. Her skal eleverne prøve at arbejde som byrumsdesignere, og bruge visuelle værktøjer til at illustrere og formidle deres idéer. Det sker gennem collager, der sammen med deres kort fra tidligere skal illustrere deres deres designs.

Forberedende lærerworkshop

For at styrke samarbejdet mellem læreren og underviseren fra arki_lab skal alle involverede lærere deltage i en workshop, hvor dele af forløbet gennemgås. De deltagende lærere kommer selv til at afprøve noget af materialet til forløbet, så de kan hjælpe og understøtte undervejs i undervisningen. Som forberedelse til forløbet på skolen skal lærerne bidrage med at planlægge en rute i lokalområdet for eleverne og placere nogle lokale pejlemærker på et kort, der kan hjælpe eleverne med at orientere sig. Og huske at booke computerne og lade dem op.

Den forberedende lærerworkshop for HDS-lærere afholdes:
Tid: D. 7. august 2025 kl. 15-17.30
Lokation: Vig skole, Aula C
Undervisere: Jeanette Frisk og Petter Barfod (mail@arkilab.dk)

2025/26

Forløbet kører over 2 dage:
Dag 1: Online forberedelse (i 3.-4. lektion)
Dag 2: Besøg på skolen (i 1.-6. lektion)

2025

Fårevejle Skole
4. kl.
1. dag (online 3.-4. lektion): 21. oktober 2025
2. besøg (på skolen, 1.-6. lektion) 22. oktober 2025

Rørvig Skole
4. kl.
1. dag (online 3.-4. lektion): 22. oktober 2025
2. dag (besøg på skolen, 1.-6. lektion): 23. oktober 2025

Asnæs Skole
4. A
1. dag (online 3.-4. lektion): 27. okt. 2025
2. dag (på skolen, 1.-6. lektion): 28. okt. 2025

4. B
1. dag (online 3.-4. lektion): 28. okt. 2025
2. dag (på skolen, 1.-6. lektion): 29. okt. 2025

4. C
1. dag (online 3.-4. lektion): 29. okt. 2025
2. dag (på skolen, 1.-6. lektion): 30. okt. 2025

Højby Skole
4.kl.
1. dag (online 3.-4. lektion): 10. november
2. besøg (på skolen, 1.-6. lektion): 11. november

Hørve Skole
4.kl.
1. dag (online 3.-4. lektion): 11. november
2. besøg (på skolen, 1.-6. lektion): 12. november

Vig Skole
4. a
1. dag (online 3.-4. lektion): 12. nov.
2. besøg (på skolen, 1.-6. lektion): 13. nov.

4. b
1. dag (online 3.-4. lektion): 17. nov.
2. besøg (på skolen, 1.-6. lektion): 18. nov.

Nr. Asmindrup Friskole
4. kl.
1. dag (online 3.-4. lektion): 18. nov.
2. besøg (på skolen, 1.-6. lektion):19. nov.

Odden Skole
4.kl.
1. dag (online 3.-4. lektion): 19. nov.
2. besøg (på skolen, 1.-6. lektion 20. nov.

Nykøbing Skole
4.kl.
1. dag (online 3.-4. lektion): 24. nov.
2. besøg (på skolen, 1.-6. lektion): 25. nov.

Egebjerg Skole
4.kl
1. dag (online 3.-4. lektion): 25. nov.
2. besøg (på skolen, 1.-6. lektion): 26. nov.

Evaluering

Der er til alle kulturforløb lavet en survey, hvor både lærere og elever evaluerer deres oplevelse af kulturforløbet med kunstnere. I evalueringen undersøges i hvilken grad kulturforløbene i KUMULT! er med til at styrke elevernes kreativitet og om de giver inspiration og metoder til at arbejde med kreative læringsprocesser.

Klik her for at komme til elev-evaluering

Klik her for at komme til lærer-evalueringen

Læringsmål

TBA

Scroll to Top